چادر زدن و نکاتی که باید رعایت کنید

به گزارش دروازه پرشیا، چادر زدن در طبیعت یک روش کم هزینه برای گذران شب در سفر و تجربه ای همراه با یادگیری بسیار است؛ اما اصولی دارد که بهتر است از آن آگاه باشیم.

چادر زدن و نکاتی که باید رعایت کنید

روی آوردن به سفرهای طبیعت محور و ماجراجویانه، رغبت گردشگران به چادر زدن در طبیعت را افزایش داده است؛ به طوری که حتی با وجود افزایش اقامتگاه های بوم گردی و استراحتگاه های بین راهی، بسیاری از گردشگران ترجیح می دهند تا شب خود را در چادر سپری نمایند. از آنجا که هر کاری اصول خود را دارد، اصول کمپینگ نیز باید رعایت گردد تا هم ایمنی سفر بالا برود و هم لذت از حضور در دامان طبیعت دوچندان گردد. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا ابتدا با انواع چادر آشنا شویم و سپس نکات مهم درباره چادر زدن در طبیعت را مرور کنیم.

آنچه که باید درباره چادر زدن در طبیعت بدانید:

  • انواع چادر
  • نحوه چادر زدن در طبیعت
  • نکاتی برای نگهداری و محافظت از چادر
  • نکات مهم برای خرید چادر

انواع چادر

چادرها در انواع مختلف و برای کاربری های متفاوتی فراوری شده و مورد استفاده قرار می گیرند. به طور کلی می توان چادرها را به دو دسته تخصصی و غیرتخصصی تقسیم کرد. منظور از این تقسیم بندی نوع کاربری آن است. برخی چادرها که ما به عنوان چادر مسافرتی می شناسیم و تقربیا در همه خانه ها یافت می گردد، از نوع غیرتخصصی هستند و برخی چادر ها برای کوهنوردی، دیواره نوردی و صعودهای بلند در ارتفاعات پوشیده از برف طراحی و ساخته شده اند و از نوع تخصصی هستند.

انواع چادرهای مسافرتی دونفره، چهارنفره، 6 نفره و هشت نفره، چادرهای مخصوص بچه ها و نوجوانان و حتی چادرهای مدل تنت برای دور هم جمع شدن در طبیعت، فراوری شده و در بازار موجود هستند.

در یک تقسیم بندی دیگر، چادر مسافرتی به انواع چادرهای فنری، چادرهای اتاق دار، چادرهای عصایی، چادرهای اتوماتیک، چادرهای تونلی، چادرهای گنبدی، چادرهای خیمه ای و چادرهای بادی تقسیم می شوند.

چادرهای فنری معمولا وزن بالایی دارند و برای سفرهای خانوادگی بین شهری مناسب هستند. این ها، همان چادرهایی هستند که در تعطیلات تابستان و نوروز و آخر هفته ها در کنار سواحل و حاشیه جنگل به چشم می خورند؛ اما چادرهای عصایی در مقابل وزن کمتر و استقامت بیشتری دارند. این چادرها از یک رویه و چند پایه مقاوم از جنس فایبرگلاس ساخته می شوند. بیشتر چادرهای کوهنوردی، صخره نوردی و طبیعت گردی از نوع چادرهای فنری به شمار می روند و کاملا حرفه ای هستند.

چادرهای اتوماتیک نیز از تعدادی ستون و بازو تشکیل شده اند و به پارچه چادر متصل هستند. زمانی که این ستون ها و پایه ها را باز می کنید، چادر به خودی خود سرپا می گردد. برخی چادرها دارای چند اتاق مجزا هستند که به آن ها چادرهای اتاق دار می گویند و می توانید از آن ها به عنوان آشپزخانه و انبار مواد غذایی بهره ببرید. این چادرها برای کمپ های طولانی و حرفه ای کاربرد بیشتری دارند.

نحوه چادر زدن در طبیعت

  • اگر قصد دارید در طبیعت چادر بزنید باید چادر خود را متناسب با اقلیم منطقه انتخاب کنید؛ اما در هرصورت همراه داشتن یک چادر ضد آب یا پوشش اضافه برای چادر محتاطانه تر است.
  • برای کمپ زدن مکان امنی را انتخاب کنید. اگر به صورت گروهی سفر می کنید، چادرها را نزدیک به هم و به شکل دایره یا نیم دایره مستقر کنید تا بیشترین امکان ارتباط با یکدیگر و بیشترین مقدار امنیت را داشته باشید.
  • اگر هوا ابری بود و احتمال بارندگی وجود داشت، حتما قبل از خواب، دور چادر شیار باریکی حفر کنید تا با این کار آب را به سمت دیگری راهنمایی کنید.
  • برای استقرار چادر سطح صاف و بدون سنگ ریزه و خار و خاشاک را انتخاب کنید تا هم از پاره شدن چادر جلوگیری کنید و هم خواب راحت تری داشته باشید. شیب محل استقرار چادر بهتر است بیشتر از 10 درجه نباشد.
  • چادر را کمی دورتر از آتش مستقر کنید. جنس پارچه چادر بسیار قابل اشتعال است و امکان آتش سوزی در اثر وزش باد وجود دارد.
  • چادر خود را در نزدیکی محل استراحت حیوانات وحشی مستقر نکنید. گوسفندسراها نیز مکان مناسبی برای کمپ زدن نیستند؛ چون حشرات موذی خواب راحت را از شما خواهند گرفت. بعلاوه توجه کنید که نزدیک به لانه مورچه ها و کندوی زنبورها چادر نزنید.
  • مکان های مرتفع و ستیغ قله ها برای کمپ زدن در کوه مناسب نیستند، چون احتمال صاعقه در این مکان ها وجود دارد.
  • اگر روی برف چادر می زنید، محلی را انتخاب کنید که در مسیر بهمن نباشد. توجه کنید که زیر نقاب های برفی هم نمی تواند مکان مناسبی برای کمپ زدن در کوه باشد؛ چراکه احتمال سقوط برف و ماندن چادر زیر بهمن وجود دارد.
  • محلی را برای استقرار کمپ خود در کوه یا طبیعت انتخاب کنید که خشک باشد. گل و لای چادر و ابزار سفر شما را کثیف می نماید. حتی کمی رطوبت در سطح زمین، خواب راحت را از شما خواهد گرفت. استفاده از نایلون برای زیر چادر برای منتقل نشدن رطوبت به کف چادر، گزینه خوبی برای این منظور است.
  • در حریم رودخانه ها و هرجایی که خطر سیل وجود داشته باشد، نمی توانید چادر خود را برپا کنید.
  • بهتر است محلی را که برای استقرار کمپ خود بنا می کنید، خاک سستی نداشته باشد. چون درصورت سست بودن زمین نمی توانید میخ های چادر را محکم کنید.
  • برای جلوگیری از ورود حیوانات موذی و گزنده و نفوذ سرما و باد و باران به داخل چادر، دریچه چادر را فقط هنگام ورود و خروج باز کنید.
  • برای چادر زدن از محل های مجاز برای کمپ زدن بهره ببرید تا هم امنیت بیشتری داشته باشید و هم به زیستگاه حیوانات و پوشش گیاهی منطقه آسیب نزنید.
  • همواره احتمال سقوط اشیایی مانند سنگ را در نظر بگیرید. کمپ خود را در زیر دیواره ها و صخره ها مستقر نکنید.
  • چادر را طوری مستقر کنید که درب آن به سمت باد باشد تا از ورود حشرات موذی به داخل چادر جلوگیری کنید.
  • اگر میخ چادر همراه خود نداشتید، کیسه ای را پر از سنگ کنید و طناب چادر را به آن ببنید. چادر خود را به این طریق در برابر وزش باد ثابت نگه دارید. برای ثابت نگه داشتن چادر از باتوم هم می توانید بهره ببرید.
  • پیش از بردن وسایلی مانند کوله پشتی به داخل چادر، اول خوب آن را وارسی کنید که مبادا کثیف باشد یا مار و عقرب وارد کوله شما شده باشد.
  • زیرانداز چادر باید بزرگ تر از سطح چادر باشد. می توانید بعد از نصب چادر، لبه های زیرانداز را به سمت بالا بکشید تا از ورود آب به داخل چادر، در هنگام بارندگی جلوگیری گردد.

بعد از اتمام برنامه و جمع کردن چادر محیط اطراف را به خوبی وارسی کنید تا وسیله ای جا نگذاشته باشید. آتش را خاموش کنید و تمام زباله ها را جمع کنید و با خود به شهر ببرید. برخی از زباله ها که پسماند مواد غذایی است، می تواند مورد استفاده حیوانات قرار بگیرد؛ اما مواد پلاستیکی و شیشه ای را با خود به شهر برگردانید و به ایستگاه های بازیافت تحویل بدهید.

نکاتی برای نگهداری و محافظت از چادر

درست است که چادر را برای حفاظت از جان خود در برابر باد، باران، گرما و سرما می خریم؛ اما نگه داری، عمر طولانی و تمیز نگه داشتن چادر کاملا به خود ما بستگی دارد. در ادامه نکاتی برای نگهداری از چادر را به شما گوشزد می کنیم:

  • چادر از جنس پارچه ساخته می گردد؛ پس امکان پاره شدن آن در اثر تماس با اشیای تیز و برنده وجود دارد. توصیه می کنیم میخ ها و میله های چادر را در محفظه مخصوص خود و به طور جداگانه نگهداری کنید تا از آسیب زدن به چادر جلوگیری گردد. از قراردادن میخ ها و دیرک ها در لابه لای چادر خودداری کنید.
  • هیچ وقت چادر را به صورت خیس جمع نکنید؛ اما اگر در شرایطی مجبور به این کار شدید، بلافاصله چادر را باز کنید و اجازه بدهید در هوای آزاد خشک گردد.
  • بهتر است برای چادر خود حتما یک زیرانداز تهیه کنید. زیرانداز، چادر شما را از کثیف یا پارگی در اثر تماس با خار و سنگ حفاظت می نماید.
  • بندهای چادر را بیش از حد نکشید؛ چون این کار ممکن است باعث پاره شدن بندها و بدنه چادر گردد. بندها باید در حدی کشیده شوند که چادر را در مقابل باد ثابت نگه دارند.
  • زیپ های چادر را از دوطرف باز کنید و برای باز و بسته کردن آن از دو دست خود بهره ببرید. زیپ ها را به صورت صاف و بدون زاویه باز و بسته کنید.
  • هرگز اجاق گاز را در داخل چادر روشن نکنید. چون این کار می تواند هم منجر به آتش سوزی گردد و هم خطر مرگ ناشی از خفگی را در پی داشته باشد. حتی چادر خود را با فاصله ای دورتر از آتش مستقر کنید تا در نتیجه وزش باد چادر دچار حریق نگردد.
  • برای تمیز کردن چادر هیچ وقت از برس و مواد شوینده شیمیایی استفاده نکنید. بلافاصله بعد از سرانجام برنامه چادر را با یک پارچه مرطوب تمیز کنید، پنجره ها را باز کنید و اجازه بدهید چادر در هوای تازه خشک بگردد.
  • هرگونه پارگی حتی کوچک و آسیب جزئی را قبل از زیادتر شدن آن و قبل از اجرای برنامه بعدی، کنترل و ترمیم کنید.
  • ظرفیت چادرها تعیین است. یک چادر دونفره نمی تواند برای چهار نفر مورد استفاده قرار بگیرد. تعداد افراد بالا صدمه زدن به بدنه و دیرک ها را در پی دارد.

نکات مهم برای خرید چادر

برای خرید چادر بیش از آنکه به بودجه خود نگاه کنید باید کاربری آن را در نظر بگیرید. آیا هدف شما از خرید چادر همین مسافرت های خانوادگی یا کمپ های محبت آمیز است یا قصد دارید دیواره ای را صعود کنید یا شبی را در کنار جان پناه قله ای مرتفع کمپ بزنید؟

ناگفته نماند که بیشتر افرادی که مشغول به فعالیت های تخصصی از قبیل کوهنوردی و دیواره نوردی یا صعودهای بلند هستند، همواره این شانس را دارند تا از تخصص و مهارت یک مربی یا همنورد حرفه ای در مورد خرید چادر بهره ببرند. با این حال بد نیست نکات مهمی که در ادامه آورده ایم را هم در خرید چادر را به خاطر بسپارید:

  • در هنگام خرید تعداد نفرات را در نظر بگیرید. آیا یک چادر مسافرتی خانوادگی می خواهید یا یک چادر کوهنوردی تک نفره؟ باید بدانید که دقیقا به چه منظوری و برای چه تعدادی قصد دارید چادر خریداری کنید.
  • ضد آب بودن در خرید چادر یک امتیاز محسوب می گردد. ممکن است بخواهید شبی بارانی یا برفی را در طبیعت بگذرانید. چادر مسافرتی شما باید ضد آب باشد. در چادرهای تخصصی همواره یک یا دو پوشش دیگر وجود دارد که به پوشش دوم و سوم معروفند. این پوشش ها با کمی فاصله در بالای بدنه اصلی چادر قرار می گیرند و هم از نفوذ باران و برف به درون چادر جلوگیری می نمایند و هم به علت وجود مقداری هوا در فاصله بین بدنه اصلی و پوش چادر، از هدر رفتن گرما به بیرون و نفوذ باد و باران به درون چادر جلوگیری می نمایند و شما را گرم نگه می دارند.
  • برای چادر خود حتما یک زیرانداز چادر تهیه کنید. زیرانداز چادر باید ضد آب باشد تا اگر قصد شبمانی در منطقه ای برف خیز را داشتید، از نفوذ برف به درون چادر جلوگیری کند. علاوه بر این بهتر است زیرانداز چادر تعدادی سوراخ داشته باشد تا با استفاده از میخ چادر بتوان چادر و زیرانداز را در زمین مستقر کرد. همواره تعدادی میخ اضافه چادر همراه خود داشته باشید. این میخ ها استفاده های بسیار زیادی در طبیعت دارند؛ البته مهم ترین استفاده آن همین ثابت نگه داشتن چادر در مقابل باد و باران است.
  • برخی چادرها ارتفاع بیشتری دارند و همین باعث می گردد تا رفت و آمد شما به داخل چادر راحت تر انجام گردد یا برای تعویض لباس دشواری نداشته باشید.
  • تمام چادرها چه چادرهای مسافرتی و چه مدل های تخصصی تر باید دریچه هایی برای تهویه هوا داشته باشند. این دریچه ها معمولا از جنس توری هستند و یک پوشش ضد آب هم دارند. دقت کنید چادری که می خرید دریچه توری داشته باشد تا امکان تهویه هوا برای شما وجود داشته باشد.
  • هنگام خرید چادر تمام درزها و زیپ ها را آنالیز کنید و از سالم بودن آن مطمئن باشید. اگرچه توصیه ما این است که حتما از سایت ها و فروشگاه های معتبر خرید کنید.
  • چادرهای کوهنوردی و تخصصی تر دیرک هایی دارند که بسته به نوع چادر به صورت ضربدری از بالای چادر عبور می نمایند و بدون آن نمی توانید چادر خود را مستقر کنید. پس هنگام خرید توجه کنید که دیرک های چادر را هم سفارش داده باشید.
  • برخی چادرها دو اتاق اضافه در دو طرف خود دارند که می توانید از آن برای نگه داری مواد غذایی، کفش و کوله پشتی بهره ببرید.

در این مطلب کوشش کردیم تا شمارا با هرآنچه که در زمینه آشنایی با انواع چادر مسافرتی، نحوه استفاده و حفاظت و نگهداری از آن ها احتیاج دارید آشنا کنیم. شما نیز می توانید تجربه های خود را در این زمینه با ما و کاربران خبرنگاران در میان بگذارید.

پرسش های متداول

اصول چادرزدن چیست؟

انتخاب مکان مناسب و امن از مهم ترین اصول چادرزدن است. نباید چادر خود را در مکان های مرتفع، زیر دیواره ها و صخره ها، در حریم رودخانه ها، در نزدیکی محل استراحت حیوانات وحشی و غیره برپا کنید.

برای چادر زدن در کوه باید به چه نکاتی توجه کرد؟

دور بودن از محل ریزش سنگ و یخ و برف، محلی صاف و بدون شیب، استفاده از نایلون برای زیر چادر برای منتقل نشدن رطوبت به کف چادر و... از جمله نکاتی هستند که موقع چادرزدن در کوه باید رعایت کنید.

منبع: کجارو / intex-center.com / دنیای اقتصاد / جام جم آنلاین / tebyan-zn.ir / offroad4x4.ir / womenclimbers.persianblog.ir
انتشار: 2 دی 1403 بروزرسانی: 2 دی 1403 گردآورنده: gateofpersia.com شناسه مطلب: 76

به "چادر زدن و نکاتی که باید رعایت کنید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چادر زدن و نکاتی که باید رعایت کنید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید